J.A. Govaart is een familiebedrijf sinds 1965. Ton Govaart kocht per 1 maart 1965 de toenmalige Schiedamse Hout-& Boardhandel van zijn werkgever.

Indertijd produceerde men voornamelijk grote series, reeds gemonteerde, kasten die voor massaverkoop bedoeld waren.

In de woelige jaren zeventig nam de productie af en werd het assortiment uitgebreid met keukenkasten en zelfbouwkasten (bouwpaketten), waarbij tevens complete tienerkamers aangekocht konden worden. De winkelverkopen begonnen zich meer op de Doe-het-zelfmarkt te richten met producten zoals tegelboard, wandplaten en de zogenaamde Colourvinyltegels. Regelmatig werden grote partijen wandtegels opgekocht en in de nabijheid van de winkel (een echte volksbuurt) verkocht. Dit was tevens de periode waarin men zich bezig ging houden met het aannemen van timmerwerk, bijvoorbeeld het vernieuwen van ramen, deuren en balkonhekken. Alsmede het geheel, of gedeeltelijk, vernieuwen van kozijnen.

Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig werd een gedeelte van het westen van Schiedam gesaneerd. De omgeving Gordonstraat, Vriendschapsstraat, Fabristraat en Mariastraat moest wijken voor nieuwbouw. Het winkeladres van de “Schiedamse Hout- en Boardhandel” gelegen op het adres Mariastraat 20, 22 en 24 moest ook van de Schiedamse plattegrond. De sloop van de omliggende panden en het bouwrijp maken van de vrijgekomen grond was al in volle gang toen na jarenlang gesteggel de gemeente en Ton Govaart tot overeenstemming kwamen over een nieuw onderkomen. De verhuizing naar Mariastraat 17 was een feit.

Midden in een woonwijk die opnieuw opgebouwd werd, werd getracht de winkel draaiende te houden. Noodoplossing was de voormalige winkel van snoepconcern Jamin, hoek Westfrankelandsestraat / Aleidastraat. De nieuwe winkel aan de Mariastraat, in kasten en kleinmeubelen, werd grotendeels in de avonduren vanuit het niets opgebouwd. Toen later de mogelijkheid ontstond om naast deze winkel, een nieuw pand aan te kopen van Drukkerij “De Eendracht”, werd deze direct ingericht als showroom. De winkel in de Aleidastraat werd gesloten.

Verder